Projekt: Shake n' Bake
Prolog
Butabi är inte känd för att vara en bra kock/bagare. Sällan brukar han överraska sin omgivning med hembakat tyskt lantbröd eller svartvinbärsfyllda muffins. Sällan är egentligen fel ord. Aldrig passar bättre. I sin ungdom hände det att han bakade NEGERBOLLAR, avancerat som tusan. En dag för ett par år sedan, då förhållandet med Sessan var ganska nytt, tänkte han dock överraska henne med hemgjorda muffins. För att göra det hela så lätt som möjligt så traskade Butabi till den lokala stormarknaden och inhandlade en så kallad Shake n' Bake produkt från Finax. Shake n' Bake (härefter förkortat SnB) är en guldprodut för alla orutinerade bagare. I en Tetraförpackning får man alla ingredienser som behövs för goda muffins. Det enda man behöver göra är att fylla på lite vatten, skaka om och hälla ut innehållet i formar. SnB är enligt bagare och farmödrar ett rent fuskeri. Ungefär lika mycket fusk som att säga att ens Daewoo är en Chevrolet (hrmm... =) ...). Hursomhelst, Butabi lockades av hur enkelt det hela verkade vara. En SnB inhandlades och den unge Butabi började, glad i hågen, med sitt bakprojekt. Härefter var det något som gick grymt snett. Kanske skakades inte kartongen tillräckligt mycket/hårt. Kanske var det fel temperatur på vattent. Nåt galet var det, för när Butabi hällde ut smeten i formarna så kom allt bakpulver i vissa formar, smakämnena i andra medan vattnet kom i de övriga. Butabi som var helt grön på området anade inget problematiskt, in med möget i ugnen. Resultatet blev att inga av muffinsarna svällde överhuvudtaget. De förblev små platta, grådassiga, likbleka uppenbarelser. De smakade inte heller nåt vidare, vissa smakade bara mjöl medan andra var total koncentrerade med kanel. No shit Einstein?! Sessan smakade iallafall en och kom sen med förlslaget att Heavy & the Razman kunde få dem.
Det har gått några år sedan denna tragiska SnB-händelse. Det faktum att Butabi misslyckades trots att bakning aldrig varit lättare, slog ganska hårt mot hans självförtroende. Därför fylldes han först av ren skräck då Sessan kom hem med en ny SnB-förpackning till honom idag med ett leende på läpparna. "Dags för en andra chans...". Inte mycket att be för, gotta fight the fear. Här nedan följer Butabis instruktioner för ett SnB-bak. Om det lyckades eller ej? Tja det får ni se. Häng med...
1. Skaka kartongen upp och ned, kraftigt så att ALLA ingredienser blandas. Får skaka ganska hårt och länge och det är ganska jobbigt för armarna. Denna procedur är dock grundläggande och nödvändig för ett lyckat SnB-bak. Tips: Slappna av i handlederna och ruska kartongen som en stor marracas. Butabi nynnade Barry's "Copacabana" under tiden för att få igång rytmen. "Her name was Lola...".2. När du sedan är helt säker på att skakningen är fullbordad så är det dags för att fylla på vatten. Du öppnar förpackningen, precis som du öppnar en mjölkpaket. Enligt instruktioner på kartongen så måste vattnets temperatur vara "fingervarm". Eeehh.. ok? Butabi var tvungen att kolla med Sessan hur varmt "fingervarmt" är. Tydligen så är det när det varken känns varmt eller kallt då man spolar vatten på fingret. Säkert lätt att hitta. Butabi stod länge och mixtrade med kranarna innan vattnet var 100% "fingervarmt". Sedan hälldes 2.5 dl vatten i kartongen med hjälp av ett decillitermått.
3. Viktigt! Nu skall förpackningen stängas igen. Detta för att förhindra total nedstänkning av hela lokalen. Sedan är det dags för skakning nummer 2. Tag ett ordentligt knip med fingrarna över öppningen och vänd den upp och ned med ca 34 graders lutning. Skaka förpackningen utav bara Hälsingland för att försäkra dig om att allt pulver blandas med vattnet i boxen. Believe it or not, sedan är smeten klar.
4. Om ni är två stycken som bakar så kan denna procedur skötas samtidigt som steg 3. Butabis assistent Sessan var turligt nog närvarande och hjälpte till genom att placera ut muffinsformarna över bakplåten. Antalet muffinsformar som behövs är olika beroende på vilken storlek de har (duh?). Kan dock räkna med 10-15 stycken.5. Smeten är färdig blandad, formarna är utplacerade, ready for action. Öppna förpackningen. Häll sedan ut sörjan i de tomma formarna med ett jämnt, lugnt flöde. Tänk på att dina muffins (förhoppningsvis) kommer svälla i ugnen så sträva efter att få dem lite mer än ½-fulla. Om du fyller formarna kommer de antagligen att välla ut över formarna och det ska man försöka undvika.
6. Sätt in plåten i ugnen, som nu blivit uppvärmd till 200 grader. OBS! Plåten skall vara exakt i ugnens mitt, detta för att uppnå optimal uppvärmningsförmåga och svälleffekt. Tag tiden 15-20 minuter beroende på hur stora formar du använt. Kan vara en bra idé att titta till dem lite då och då för att se så att allt står rätt till.
7. Då tiden löpt ut har muffinsarna förhoppningsvis fördubblats i storlek och det är dags att ta ur dem från ugnen, innan de bränns vid. Även viktigt att man får bort dem från plåten som fortfarande är varm. Syftet med hela denna procedur är ju att få muffinsarna att svalna. Diskbänken bredvid ugnen är en utmärkt plats för detta.
När muffinsarna sedan svalnat så är de färdiga att ätas upp. Avnjut dem gärna i en skön fåtölj eller soffa med gott sällskap. Kombinera med svalkande dryck som lättmjölk eller kanske en jordgubbssmoothie. Är man ute efter den äkta kafékänslan så passar det även med en kopp svart, skånskrostat kaffe. Butabi lyckades verkligen denna gång. Rädslan för SnB-produtker är borta. Ingenting är omöjligt. Sen att smaken inte var supergod på bakverken är ju inte hans fel. Dåliga ingredienser. Ska kanske sträcka sig till att blanda sin egen smet nästa gång. Hursomhelst. Hoppas denna Hollywood-saga kan inspirera you bloggers out there. Det är inte läskigt att baka. Man behöver inte vara en mormor med papiljotter i håret för att få göra muffins. Att baka är en rättighet som vi alla har i det fria land kallat Svärje.
Ordet är Ditt!
När och vad bakade du senast?
Dagens B.U.K.-fråga:
För att göra pannkakor behövs 4 huvudingredienser. Ägg, salt, mjöl samt _____?
Saker som Butabi ska göra under 2006. Avklarade: 18/55 (33%)
B.U.K.-quiz tabellen:
1. Gilla 33 poäng
2. Kiwi 31 poäng
3. Figini 12 poäng
4. Sessan 8 poäng
5. Heavy 6 poäng
6. Kebaben / The Razman 3 poäng
7. Den Äldre / Rut 1 poäng
5 kommentarer:
Mjölk.
Hmmm... bakade scones för en månad sen gälls det?
Det var en så kalad SnB förpackning. Var skitlätt.
Börjar snart bli dags att baka paj! Kanske nåt att ha på nästa HBGW gala i stället för tårta?
Mjölk är rätt mannen!!
Scones räknas absolut, varesigd et är SnB eller the real deal.
Hmmm Björnbärspaj med vaniljsås kanske hade varit nåt för GHR med hangarounds under Backlash!! Hursomhelst så kör vi väl grillat istället för grytan?
Förstår inte vad du menade med bilmärken? Jag bakade en sockerkaka senast till Ruth och company.Ha en bra dag.
Det var nog ett och ett halvt år sedan jag bakade sist. Då var det briocher. Kolla här så ser Du att det faktiskt inte var helt okomplicerat. ;-) De är jättegoda!
Hmmm.. Du har nog råkat ge min poäng till Gilla misstänker jag.
Blir grillat å P-sallad på lördag å rabarbpaj till efterrätt.
Skicka en kommentar